Vyhľadávanie zájazdu

Baskicko, Kantábria, Astúria, Galícia + PortoTermíny a ceny

Baskicko, Kantábria, Astúria, Galícia + Porto

Cestu Zeleným Španielskom môžeme právom označiť ako cestu exotickou Európou, kde si dodnes izolované regióny zachovali svoju jedinečnú identitu a autentickosť. Časti Španielska kde sa nepije červené víno, ale pivo či cider. Kde vysoké hory prechádzajú do zelených údolí a končia na krásnom členitom pobreží. Výborná kuchyňa pozostávajúca z kvalitných lokálnych produktov a darov mora. Mestá plné histórie, ale aj úchvatná moderná architektúra a hlavné mesto pútnikov Santiago de Compostela. Na záver prekrásne portugalské Porto, ktoré si budete vychutnávať s pohárom portského v ruke.

Doprajte si netradičné európske prázdniny s !

deň 1 - 1 -

Skutočná Európa to nie sú len nablýskané metropoly, gigantické budovy, luxusné bulváre, ale hlavne jedinečné regióny, ktoré si dodnes zachovali svoju identitu a autentickosť. Môžeme ich bez akýchkoľvek problémov nazvať exotikou. Sever Španielska patrí presne medzi tie regióny kam sa vyberiete ak hľadáte niečo autentické.

Začneme v Baskicku a jeho najväčšom meste BILBAO. Baskicko - Euskadi je hrdým regiónom a tvrdošijne si háji svoju jedinečnú identitu. Od zvyšku Španielska ho neodlišuje iba najvyššie HDP, ale aj jazyk. Baskičtina je krkolomný jazyk o ktorom sa hovorí, že je to jediná reč, ktorú sa diabol nedokázal naučiť. Sedem rokov ju študoval a nič. Veď si len predstavte obyčajné Vitajte! Bienvenidos! Bienvenue! Nuž a po baskicky ongi etorria! Lingvisti dodnes hľadajú presný pôvod tohto jedinečného jazyka. A jedinečné je celé Baskicko. Originalitu vidieť v historických dedinkách a mestách ale aj pri moderných stavbách. A práve pri nich začneme našu cestu Zeleným Španielskom.  Budete ohromení neuveriteľným Guggenheimovým múzeom. Zrejme najväčšie dielo skvelého architekta Franka Gehryho, je jedným z najlepších príkladov súčasnej architektúry. Neuveriteľná štruktúra zároveň pripomína loď, vežu, lietajúce plutvy, útesy. Nevynecháme ani zvláštny Biskajský most. Ide o najstarší gondolový most sveta postavený v roku 1893 žiakom Gustava Eiffela. Most, ktorý je dnes pod patronátom UNESCO umožnil spojenie oboch brehov bez toho, aby bol prístav v Bilbau odrezaný od spojenia s morom. Zároveň ušetril budovanie nákladných nájazdových rámp, ktoré by boli potrebné v prípade klasického mosta. Večer ochutnajte víno txakoli z endemického hrozna (napríklad z vinárstva Talai Berri) a navečeriame sa v Michelinskej reštaurácii. Kvôli TOP reštauráciám sa totižto do Baskicka chodí. 

Inšpiráciu nájdete aj v našom blogu: Zelené Španielsko pre gurmánov

deň 2 - 2 -

Dnešný deň venujeme skalnatej Kantábrii, krajine Keltov. Bude to deň nabitý emóciami a zážitkami. Cesta Kantábriou je cesta krásnym zeleným zapadákovom, prírodným rajom, kde sa budete cítiť veľmi veľmi fajn. Strmé hory, veľké údolia, zelené svahy, silné rieky, ale aj detaily. Všímajte si odkvapové rúry kostolov, lebo Kantábria je preslávená erotickými motívmi na vonkajších fasádach a vy si môžete všimnúť, že výdatné dažde zo striech odvádzajú obrovské kamenné falusy. Našou prvou zastávkou bude SANTANDER, hlavné mesto Kantábrie. V roku 2017 v centre Santandera na promenáde otvorili Centro Botín, čo je jedna z ukážok modernej architektúry v Zelenom Španielsku. Navrhol ho janovský architekt Renzo Piano. Poznáte mesto troch klamstiev? Ak nie tak, o chvíľu ho spoznáte a uvidíte. SANTILLANA DEL MAR. Prečo tri klamstvá? Spýtajte sa sprievodcu. Existencialista Jean-Paul Sartre opisuje Santillanu ako najkrajšie mestečko celého Španielska. Súhlasíte?
Najväčšou atrakciou štátu sú ale prehistorické jaskyne. (Jaskyne navštívime, ak bude vstup možný.) V Kantábrii sa nachádza najviac takýchto jaskýň s prehistorickými maľbami na celom svete. Mierime do najznámejšej jaskyne, do ALTAMIRA. Maľby v Altamire majú „iba“ 38 000 rokov, ale tak rozsiahle a tak krásne, že Altamira dostala prezývku „Sixtínska kaplnka prehistórie.“ Najmladšie maľby majú 13 000 rokov a hovorí sa, že ich namaľoval Homo sapiens crogmanonensis. Dnes je vedľa originálnej jaskyne postavené rozsiahle múzeum a takzvaná „Neocave“, kde viete vychutnať umenie našich predkov bez toho aby ste ho ničili. Aj moderná Altamra je veľkolepá a oplatí sa prísť. Samozrejme ide o pamiatku pod patronátom UNESCO a o „atrakciu“ číslo 1 Kantábrie.  Kantábrijská vláda má bizóna z jaskyne vo svojom logu. Pokračujeme do prímorského mestečka COMILLAS, ktorého dominantou je Palacii de Sobrellano. Comillas s vysokými palmami leží na brehu oceánu a tvári sa, že sa nachádza v trópoch. Španielska šľachta si z neho spravila prímorské letovisko a chodila sa sem schladiť...trochu. Palacio de Sobrellano má jednoduchú konštrukciu s niekoľkými prvkami klasickej gotiky. Markízov palác je bohato zdobený a ide o skutočne impozantnú budovu plnú krásnych vecí. Časť života v meste strávil aj slávny katalánsky architekt Antoni Gaudí.

Večer prichádzame do hlavného mesta Astúrie, do OVIEDO, kde hrával futbalista Peter Dubovský a narodil sa tu Fernando Alonso, pretekár formuly 1. Všetko sa zrazu mení, v Oviede sa pije sider a najkrajšie sidreirie sa nachádzajú na jednej ulici a my presne vieme kde. Čašník nalieva tento alkoholický nápoj z jabĺk z výšky nad svojou hlavou a presne trafí váš pohár v úrovni jeho kolien. Ochutnáte fabadu (asturský vynikajúci guláš) čo je viac než len polievka? Ako dezert astúrske preslávené kozie syry, alebo frixuelo, ktoré je odpoveďou tejto oblasti na francúzske palacinky (crepe). Lovíme zážitky od rána do večera! 

deň 3 - 3 -

Prehliadka prekrásneho kompaktného OVIEDO. Hlavné mesto Astúrskeho kniežatstva je začiatkom Camino Primitivo, najstaršej cesty a práve z Ovieda sa kráľ Alfonso II (791-842) vydal overiť pozostatky svätého Jakuba. Pútnická cesta z Ovieda do Santiaga bola teda pôvodnou cestou, ktorou sa vydali mnohí pútnici na takzvané „Camino de Santiago.“ Pôsobivá gotická katedrála San Salvador je v súčasnosti svetovým dedičstvom UNESCO. Hovorí sa, že: „Ten, kto ide do Santiaga, ale nie do Salvadoru, navštívi sluhu, ale nie Pána“ My túto chybu neurobíme.
 
Viete odkiaľ je najkrajšia vyhliadka na mesto? No predsa z Iglesia de Santa María del Naranco, ktorý bol postavený ako kráľovský palác v neuveriteľnom roku 841 (predrománska architektúra) a až následne sa zmenil na kostol. Áno, je taktiež pod patronátom UNESCO. Z tejto vyhliadky vidieť aj preslávené „vajíčko“ Santiaga Calatravu.
Následne sa vydáme k ďalšiemu architektonickému zázraku do kultúrneho centra brazílskeho architekta Occara Niemeyera v ústí rieky AVILÉS, ktoré vyzerá ako kulisy z filmu od spoločnosti Marvel. Vyjdeme na vyhliadkový bod na vežu vysokú 20 metrov, s reštauráciou a s výhľadom na celé mesto.
 
Následne sa vydáme do Galície kam sa dostanete po moste cez rieku Eo. Vôňa oceánu je tu všadeprítomná a aj preto sa zastavíme na nádhernej pláži PLAYA de as CATEDRAIS, pomenovanej podľa tvarov útesov, ktoré pripomínajú gotické chrámy. Na úplnom konci Galície nájdete mesto ktoré poznal Július César a maľoval tu mladý Pablo Picasso. A CORUŇA. My do mesta mierime, aby sme zahliadli Herkulovu vežu, maják, ktorý je v prevádzke od 1. storočia. Ide o najstarší funkčný maják sveta a absolútny svetový unikát, pod patronátom UNESCO. Deň je v Galíci veľmi dlhý a slnko zapadá neskoro. Aj preto má tunajší deň azda o dve hodiny viac ako ten u nás! Prechádzky popri mori k starokeltským menhirom, keltské mýty, hra na gajdy, kompas pri ktorom rozoberieme zmysel života a spomenieme si na starých moreplavcov.
 
 
Podvečer dorazíme do legendárneho hlavného mesta Galície Santiago de Compostela unavení ako pútnici a ubytujeme sa ako pútnici v prekrásnom starom opátstve. Už sme sa spoznali a vyrážame do ulíc na večeru. Dnes ochutnáte najlepšiu chobotnicu svojho života, na Galícijský spôsob. Polbo a feira s varenými zemiakmi je geniálna. Mušle, sépie, ustrice sú absolútne bežnou záležitosťou. Pre vegetariánov odporúčam Pimientos de Padrón.
V Kantábrii sme ochutnali pivo, v Astúrii cider a v Galícii zabudnite na červené, ale ochutnáme preslávené suché biele albariño. Toto bol ďalší zmysluplný deň kedy sme videli, zažili a pochopili viac.
 

deň 4 - 4 -

SANTIAGO de COMPOSTELA. Po raňajkách sa vyberieme na prehliadku krásneho, starobylého mesta, ktorému už z diaľky dominuje obrovská Katedrála sv. Jakuba z 13.storočia. Dostanete od nás svätojakubskú mušľu, znak všetkých pútnikov. Dnes sa nepresúvame, ale putujeme peši. Bude pre Vás Santiago de Compostela krajšie než Florencia, Barcelona či Praha ? Podľa nás v CK patrí k najkrajším na starom kontinente. Mesto si prejdeme spolu ale máme dosť času aj na vlastné zážitky.
Katedrála kam putujeme na začiatku pre pútnikov na Svätojakubskej ceste pôsobila ako maják istoty, že sa blížili do cieľa. Aj nás pritiahne ako magnet a budeme dlho stáť v jej tieni, aby sme si vychutnali krásne detaily, ktorými ju celú zaplnili. Katedrála v sebe ukrýva hrobku sv. Jakuba, apoštola samotného Krista. Ide skutočne o unikátne miesto. Santiago je vďaka katedrále zapísané aj na zozname UNESCO. Stretneme pútnikov, ktorí v eufórii prídu až k jej bránam? Koľko symbolov mušlí napočítate? Odfotíme sa na mieste značky „kilometer 0“ a kto vie, možno si práve vy poviete, že o rok s vydáte na vlastné Camino. Prejdeme sa starými uličkami, aby sme zo Santiaga videli viac. Námestia Piazza Obradoiro, palác Pazo de Raxoi, kláštor sv.Františka a malé kaviarničky, kde si určite radi užijete svoju kávu a ako zákusok si dajte mandľovú tortu tarta de sanriago. Santiago nám vlezie pod kožu. V neskorších poobedňajších hodinách sa pohneme ďalej ideme priamo na juh až do Porta. Nocovať budeme už vo veľkej konkurencii Santiaga, čo sa týka krásy, priamo v Porto.
 

deň 5 - 5 -

PORTO, (vraj) najkrajšie mesto Európy. Toto mesto má všetko. Má energiu, atmosféru, krásnu históriou, je plné zážitkov a chutí po sladkom portskom víne. V CK Porto milujeme a navštevujeme ho každý rok, pretože kto sa do neho raz dostane, ten o ňom už bude navždy snívať. Prvé potulky mestom, kde strávime najbližšie dve noci. Vyberieme sa na nábrežie rieky Douro. Výhľad na ikonický kovový most Luiz I., lodičky plaviace sa po rieke a podniky postavené jeden vedľa druhého. Ako sa dá odolať? Počuli ste už o Francesinhe? Najtypickejší streetfood Porta je zážitkom a perfektne sa k nemu dopĺňa lokálne remeselné pivo. Piť pivo v meste vína nie je hriech. Viete prečo? Lebo portské víno nemá nič spoločné s Portom!  Po tom ako prejdeme na druhý breh rieky sa môžeme tešiť na skutočný príbeh portského vína. Koľko ste už o ňom počuli, však? Navštívime lokálne vínne pivnice a spravíme si ochutnávku najlepšieho Porta. Rozdiel medzi Tawny, Ruby a Colheita? V tomto momente však nie sme v Porte ale vo Vila Nova de Gaia, meste na druhom brehu Douro, kde už z diaľky vidno vínne pivnice všetkých svetových značiek ako Sandeman, Graham´s, Taylor´s, Ferreira, Ramos Pinto a ďalšie. Unikátny zážitok, popíjať portské priamo v Gaia. Sudy s vínom sa dovážajú na ľavý breh rieky Douro a skladujú v pivniciach v meste Gaia. Práve tu sú ideálne podmienky na skladovanie. Portské víno nikdy neprešlo Portom a názov sa uchytil len preto, že Porto je svetové mesto. Vila Nova de Gaia nie je Porto a veľmi rýchlo vám to miestni vysvetlia. Nad vínnymi pivnicami uvidíte hotel v ktorom londýnska Chelsea oslavovala výhru v Champions League! Až po perfektnej prehliadke a najkrajšej vyhliadke na Porto sa presunieme na druhú stranu, späť do Porta. Posedíte si v kaviarničke, kde písala J.K Rowlingová pasáže z knihy Harry Potter a kameň mudrcov? Dať si v nej kávu je zážitkom, pretože máte pocit, že ste sa ocitli v Paríži pred niekoľkými desiatkami rokov. Čo by ste ešte chceli robiť? Odviezť sa lanovkou? Skúsiť adrenalínový výstup na most? Plaviť sa riekou Douro a užívať si výhľady na mesto alebo len tak posedávať v uličkách a ochutnávať portugalský život? Každý si tu vyberie!

deň 6 - 6 -

Krásne doobedie strávime v náručí krásneho Porta. Vychutnáme si raňajky, rannú kávu s lokálnymi koláčikmi a nikam sa neponáhľame. Aby sme Porto pochopili, musíme si ho užívať bez náhlenia. Potulkami po meste pohľadáme tie najkrajšie miesta, ktoré z Porta spravili jedno z najpríťažlivejších miest Európy. Objavujeme Porto. Nad mestom sa vyníma vysoká veža Torre dos Clérigos a práve z nej máte na Porto tú najkrajšiu panorámu. Vyjdeme na pahorok ku Katedrále Sé z 12.storočia, dostane nás unikátna výzdoba kostola Igreja de São Francisco a na kostolíku Carmo pohľadáme tie najkrajšie modrobiele azulejos a námestie Avenida dos Aliados nás vtiahne do svojho života. Poobede sa naša cesta touto exotickou časťou Európy končí a odlietame domov.


Cena zahŕňa

letiskové transfery

5 nocí ubytovanie v 3* hoteloch v izbách pre 2 osoby Viac o ubytovaní - tu.

raňajky počas pobytu

prehliadka Santiago de Compostela

poznávací program v Porte

prehliadku Bilbaa a Ovieda

privátnu dopravu počas celého pobytu

najlepšie poistenie proti insolventnosti

sprievodca počas poznávacej časti

asistenčné služby

Cena nezahŕňa

letiskové poplatky, vstupné do pamiatok a atrakcií, iná strava, vreckové a izbové účty, batožinu prepravovanú v batožinovom priestore lietadla


Termíny

- Doprava: Odlet. miesto: Stravovanie: Ubytovanie: Priorita: -