Vyhľadávanie zájazdu

Irán - Perzská ríšaTermíny a ceny

Irán - Perzská ríša

Je azda len jedna jediná krajina na svete, ktorá si udržiava globálny vplyv už po celé tisícročia. Perzská ríša, Irán. Je až neuveriteľné, čo tento národ dosiahol a tie najkrajšie momenty jeho histórie Vám ukážeme na tomto úžasnom zájazde. Od orientálnych básnikov až po šiítskych duchovných, Irán prekypuje životom a dejiny Peržanov sa stále píšu ďalej.

deň 1 - 1 -

Odlet do Mašhadu, najposvätnejšieho iránskeho mesta

deň 2 - 2 -

Prílet do Iránu. S nami sa ho nemusíte báť, pretože ho milujeme. MAŠHAD: najsvätejšie mesto všetkých moslimov šítskeho vyznania. Začíname šokom! Najväčšia svätyňa s hrobkou ôsmeho šítskeho imáma Rezu je magnetom pre pútnikov z celého sveta a my budeme pri tom. Zlatá kupola, zlaté minarety, elektrizujúca atmosféra, zimomriavky a zážitky z ktorých bude každý cestovateľ nadšený! Minimum západných turistov. Na miestnych trhoch nakúpime šafran a začneme sa učiť umeniu zjednávať. Viete koľko kvetov treba na kilogram šafranu? TUS: niekdajšie centrum východnej Perzie. Hrobka básnika Ferdúsiho (perzský Shakespeare) a príbehy z jeho nesmrteľnej Šáhname.

deň 3 - 3 -

Dopoludnie v Mašhade strávime nakupovaním na miestnych bazároch, kde predávajú najviac šafranu na svete. Málo ako šafranu? Nie, nie tu to neplatí a ukážeme si miesta, kde sa dá naberať do dlaní! Prvé iránske suveníry a vynikajúce kebaby ochutené o ryžu s brusnicami a šafranom. Šafran všade okolo nás. Prelet krížom cez celú krajinu s výhľadom na dve najrozsiahlejšie iránske púšte Dášt-e Kavír a Dášt-e Lút smerom na juh. Prílet do Širázu

deň 4 - 4 -

Umelecký ŠIRÁZ: mesto kvetov, básnikov, nesmrteľných veršov, slávikov a putujúcich dervišov. Širáz má dušu a budeme ju cítiť nielen pri hrobkách básnikov Haféza či Saádiho, ale aj na miestnom nekonečnom bazáre a vo vnútri tajomnej svätyne Šáh Čerách. Prejdeme niekoľko krásnych mešít a ponoríme sa do záhrad, ktoré mali nahradiť raj na zemi. Paláce vyrážajúce dych a objavíme šikmú vežu miestnej pevnosti Karima Chána. Kto si nechá pri hrobke Haféza vyžrebovať budúcnosť andulkou skrze básnikove verše? Posedíme si v čajovni pri básnikovi a vychutnáme iránsky nápoj číslo jedna. ŠIRÁZ: mesto kvetov, slávikov a básnikov. Intelektuálne centrum celej krajiny, srdce Perzie a hlavné mesto provincie Farsí, podľa ktorej táto ríša dostala meno.

deň 5 - 5 -

PERSEPOLIS. Magické hlavné mesto starobylej Perzie, ktoré položil na kolená Alexander Veľký. Vidieť Perzepolis a zomrieť! Kráľovské paláce, Brána národov, netradičné stĺpy a schodisko Apadany ozdobené stovkami neskutočných reliéfov. Toto neuvidíte nikde inde na svete. Vychutnáme si každý dôležitý detail tohto neuveriteľného miesta a dozvieme sa viac. Koľko národov nosilo každý rok tribút perzskému panovníkovi? Všetky si ukážeme a kto bude chcieť, vylezie k hrobkám Artaxerxésa II. a Artaxerxésa III. s panoramatickým výhľadom na staroveké mesto. O niekoľko kilometrov ďalej nás čaká nekropola Achajmenovských kráľov Naqs-e Rostam. Z kamenných reliéfov budeme čítať ako z otvorenej knihy a naučíme sa ktorá hrobka komu patrí. Pamätáte si ešte na mená ako Dáreios či Xerxés? Teraz sa s nimi stretneme. Návrat do Širázu a nakupovanie na bazáre. Pistácie, oriešky, sušené figy, moruše, marhule, koreniny a posedenie v zabudnutom karavanseraji na čaji či káve

deň 6 - 6 -

PASARGADAY: 120 km severovýchodne od Širázu zastavíme na mieste, kde leží v tichej krajine dokonale zachovalá hrobka veľkého kráľa, ktorý pozdvihol Perziu na svetový piedestál. Kýros Veľký sa do histórie zapísal nesmrteľnými písmenami a my sa dozvieme prečo. Hrobku miestni vydávali za hrob Šalamúnovej matky, aby ju ochránili a tak tu stojí dodnes. Kam sa podeli perzské záhrady Pasargád a čo z nich zostalo? Ako vyzerajú dnes slávne paláce? Pokračujeme do púštneho Yazdu fascinujúcou krajinou plnou ostrých skalísk a vysokých štítov.

deň 7 - 7 -

YAZD: mesto v púšti UNESCO považuje za jedno z najstarších a stále obývaných miest sveta. Prechádzky uličkami pomedzi hlinené domčeky nám budú suplovať dojem z prechádzok zničeným Bamom. Vysvetlíme si funkčnosť badgírov. Piatková mešita, komplex Amir Čakhmáq, zoroastriánsky chrám, kde zahliadneme oheň udržiavaný nepretržite od roku 470. Čas strávime aj na Vežiach mlčania (pohrebiská zoroastriánov), vystavaných pred 3 000 rokmi.

deň 8 - 8 -

Polopúštnou krajinou sa prepravíme do povestného Isfahánu, ktorý má lichotivú prezývku Nesf-e Džahán, teda Polovica sveta. Patrí k najkrajším mestám nielen Perzie, ale aj celého sveta. Obrovské Emámové námestie ozdobené architektonickými perlami nemajú vo svete páru. Mešita šejka Loftolláha, Emámová mešita, paláce Ali Qapu, Čehel Sotún a ikony v podobe kamenných mostov. Šáh Abbás I. chcel mesto premeniť na drahokam a my uvidíme ako sa mu to podarilo. Ochutnáme tradičný perzský fesendžun, zmrzlinu faludé a atmosféra námestia sa nám dokonale vpije pod kožu. Niekoľko krát sa na neho vrátime, pretože sa počas dňa mení. Večery na námestí v spoločnosti piknikujúcich Iráncov alebo v tradičných čajovniach pri nekonečných pohárikoch čaju. Vložíme si kocku cukru do zubov a budeme ho piť ako Iránci?

deň 9 - 9 -

Isfahán nám ešte nevydal všetky svoje prekvapenia a tak sa mu dnes budeme venovať celý deň. Piatková mešita je unikátom v svetovom meradle, pretože v nej objavíme tisíc rokov histórie a aj to ako sa prelínala. Načo slúžila kockatá konštrukcia na nádvorí? Vydáme sa za mesto, aby sme sa stali svedkami miestnej atrakcie pod Trasúcimi sa minaretmi. Prečo sa trasú? Uvidíme najstaršiu stavbu mesta v podobe niekdajšieho chrámu ohňa Ateškáde a vrátime sa k rieke Zayandeh a jej slávnym mostom. Tými najslávnejšími sa prejdeme a ocitneme sa v kresťanskej štvrti Džolfa. Kríže v Iráne? Naozaj počujeme biť zvonec? Katedrála Vank s nádhernými freskami. Večer na námestí a remeselnícke trhy. Kúpite si miniatúry na ťavej kosti, perzské koberce alebo tradičnú keramiku?

deň 10 - 10 -

ABYANEH: miesto, kde ožívajú príbehy Perzie. Čarovná dedinka ukrytá hlboko v horách ďaleko od civilizácie. Tradičná architektúra, hlinené domy, ticho, pokoj a kvietkované čádory miestnych žien. Kúpime si od nich aj teraz sušené ovocie? KAŠAN: oáza plná ruží a záhrady ukryté v domoch bohatých obchodníkov. Prierez perzskou architektúrou. História hovorí, že traja mágovia známi aj ako traja králi pochádzajú priamo odtiaľto! Záhrady FIN ako symbol slávnych perzských záhrad (UNESCO). Presun na sever do hlavného mesta Teherán a zastavíme sa na mieste, kde je pochovaný veľký Ajatolláh Chomejní.

deň 11 - 11 -

TEHERÁN: dvanásťmiliónové hlavné mesto krajiny. Bohaté štvrte na severe pod úpätím Elborzu s prechádzkou v námestím Tadžiriš s krásnym bazárom a vzácnou svätyňou. Najkrajšie múzeá krajiny, šáhove paláce, pamätník Azadí. Posledné nákupy na bazári, kde sa realizuje 1/3 obratu celého Iránu. Kebaby, ovocné džúsy, pistácie a sladučké datle.

deň 12 - 12 -

Transfer na letisko a odlet domov, Choda háfez.


Cena zahŕňa

dopravu prenajatým luxusným autobusom, s ktorým môže mať náš program taký široký záber

ubytovanie v 3* a 4* hoteloch s raňajkami v izbách pre dve osoby Viac o ubytovaní - tu.

sprievodcu počas celého zájazdu

všetky vstupy do pamiatok a atrakcií

domáceho vysokokvalifikovaného sprievodcu

najlepšie poistenie proti insolventnosti

asistenčné služby 

Cena nezahŕňa

víza, stravu okrem raňajok, letiskové poplatky, koberce a iné suveníry, miestny let


Termíny

- Doprava: Odlet. miesto: Stravovanie: Ubytovanie: Priorita: -