Vyhľadávanie zájazdu

Veľký okruh Čínou 2020Termíny a ceny

Veľký okruh Čínou 2020

Kapitalistická, koloniálna aj komunistická tvár druhej najľudnatejšej krajiny sveta. Okruh bez kompromisov po najzaujímavejších miestach čínskeho sveta. Množstvo pamiatok UNESCO, britská atmosféra, portugalské vône a autentické zážitky.

Jedna z najstarších civilizácií, ktorá neprestáva fascinovať. Ohúrený bol Marco Polo a mnoho iných cestovateľov putujúcich po známej Hodvábnej ceste. Aj dnes ľudí neustále prekvapuje, napriek tomu, že môžeme mať pocit, že o tejto krajine draka vieme veľa. Nechajte sa uniesť do najznámejších miest a k najkrajším pamiatkam. Anglický Hongkong, portugalské Macao, čínsky Šanghaj, Maov Peking, Hlinená armáda, Veľký čínsky múr, najväčší kamenný Budha na svete. Viete, kde by ste hľadali najrýchlejší vlak či najväčšiu stavbu na svete? Nájdete ich v krajine, kde najlepšie chutí zelený čaj a gastronómia je tak nekonečne pestrá, že je problém dostať sa k rovnakému jedlu dvakrát.

deň 1 - 1 -

Odlietame a čaká Vás úžasný zájazd do Číny. Do ríše stredu chodíme loviť zážitky už od roku 1998! Príjemný let do Hongkongu skvelou leteckou spoločnosťou. Pustite si dobrý CK podcast  a užívajte pohodu vo vzduchu.  Nezabudnite sa pravidelne prejsť a dodržiavajte putný režim. Pre maximálny komfort odporúčame priplatiť si business class alebo first. Lietaj ako elita!

deň 2 - 2 -

Prílet do Hongkongu. Sme v Číne, ale takej, ako si ju vytvorili Briti. Transfer z letiska do hotela- z najväčšieho hongkongského ostrova na „pevninu“. Supermoderné letisko patrí k najlepším na svete. Transfer do hotela, relax a aklimatizácia na časový posun a zajtra začneme s prehliadkou. Už dnes však môžete vyraziť do ulíc. 

Kedy je mesto najkrajšie zistíme hneď v prvý večer. Hmmm ak máte chuť tak sa môžete vybrať welcome drink do Ozone baru. Ozone Bar je svetovým unikátom, pretože ak sa sem vyberiete, ocitnete sa v najvyššie položenom bare sveta. To už stojí za to, nie? Nájdete ho na 118.poschodí hotela Ritz-Carlton a výhľad aký odtiaľto zažijete je najkrajší aký si viete v Hongkongu predstaviť. Určite sa tu zastavte na drink a premiešajte jeho chuť so zážitkom. Tak čo začnete vo veľkom štýle ale ho odložíte na zajtra?

deň 3 - 3 -

Celodenná prehliadka Hongkongu, bývalej britskej kolónie. Medzi top atrakcie Hongkongu patrí Hviezdny trajekt, ktorým sa preplavíme na ostrov Hongkong. Za sedem minút sme obklopení modernými budovami, medzi ktorými premáva historická lanovka na slávny Victoria Peak. Ceny pozemkov v tejto lokalite patria k najdrahším nielen v rámci krajiny, ale celej Ázie. Nezabudnuteľné zábery si spravíme v najlukratívnejšej štvrti celej Číny- výhľady, na ktoré nezabudnete, Hongkong ako na dlani. Hongkong je najmä o výhľadoch- iné zažijeme cestou hore, a ďalšie cestou dole. Lanovku vymeníme za ďalší z jedinečných dopravných prostriedkov bežných obyvateľov veľkomesta- britská dvojposchodová električka, a hneď k tomu eskalátor, ktorý nás prevedie obľúbenou reštauračnou štvrťou Soho k barovej uličke Lai Kwai Fong. Toto v Číne nezažijeme, iba tu. Vysvietená Nathan Road a najvyšší bar na svete? Dokonalá kombinácia ázijskej exotiky a britskej elegancie.

deň 4 - 4 -

CELODENNÝ FAKULTATÍVNY VÝLET do Macaa. Pozrieme sa na miesta, kde vstúpila prvá európska noha v 16.storočí. Sme na začiatku objavovania veľkej Číny, a Macao je tým správnym miesto. Na chvíľku zaváhame, všetko také európske. Aomen, ako Číňania nazývajú prvú európsku usadlosť a portugalskú kolóniu na nás dýcha stredomorskou atmosférou v kombinácii s vôňami kantonskej kuchyne a portugalských koláčikov. Cafe e nata na nás kričí z každého rohu. Staré uličky (UNESCO) ako vystrihnuté z Lisabonu sa striedajú s čínskymi obchodíkmi. Vystúpime na najvyššie miesta Macaa a z portugalskej pevnosti obdivujeme výhľady na ostrov. Cestou nás čakajú ruiny kostola Sv. Pavla, ktoré sa právom pokladajú za jednu z najkrajších ukážok kresťanskej architektúry v Ázii. Cez deň história, v noci zábava. Večerné Macao odkrýva svoju ďalšiu tvár nepochybného globálneho epicentra hazardného priemyslu. Rozprávkové kasína, vysvietené časti Coloane a Taipa a portugalské reštaurácie. Casino Venetian – najväčšie kasíno sveta (51000 štvorcových metrov) a šiesta najväčšia budova našej planéty je neprehliadnuteľným dôkazom, že Hongkong znamená biznis, ale Macao zábavu. Klienti, ktorí si tento fakutatívny program nezaplatili, majú voľný program v Hongkongu.

deň 5 - 5 -

Hongkong nie je len mesto mrakodrapov a rušných biznis centier. Jeho ďalšiu podobu spoločne objavíme na jednom z niekoľko desiatok okolitých ostrovov. Zelený ostrov Lantau je najväčším spomedzi nich. Tieto „pľúca Hongkongu“ sú zároveň dôležitým pútnickým budhistickým miestom. Pre záujemcov organizujeme výlet k najväčšej spirituálnej atrakcii, žehnajúcej bronzovej soche Budhu. Spolu s pútnikmi z celej Číny vystúpime po schodoch na horu k budhistickému múzeu, v ktorom je ukrytý pozostatok Budhu o veľkosti zrnka ryže, ktorý dostali Hongkončania ako darček od budhistov zo Srí Lanky. Toto živé pútnické miesto Vás strhne odľahlou meditačnou atmosférou, tak odlišnou od rušného centra dostupného metrom i autobusom. Náš prvý stret s čínskym budhizmom nám poskytuje priestor v pokojnej atmosfére vysvetliť si odlišnosti od iných vetiev budhizmu. Zároveň si povieme, v čom je 26 m vysoká socha Budhu jedinečnou oproti iným žehnajúcim sochám v Číne. Nebudeme obdivovať len budhistický chrám a sochy bodhisatvov, ale aj tropickú prírodu, nádherné výhľady na Perlovú zátoku z lanovky.

deň 6 - 6 -

Rozlúčka s Hongkongom, odlet a prílet do najľudnatejšieho mesta Číny. ŠANGHAJ: jedno z historicky prvých miest otvorených obchodu so Západom, dnes centrum najrýchlejšie sa rozvíjajúcej ekonomiky planéty. Je to tu cítiť. Presun cez moderný PUDONG do nášho hotela. Poprechádzame sa po koloniálnom Bunde pri úžasnej rieke Huangpu s výhľadom priamo do tváre mladej, dynamickej a dravej Číny. Panoráma mrakodrapov. Ktoré veže sú najvyššie? Ochutnávka tradičnej šanghajskej kuchyne.

deň 7 - 7 -

Celý deň strávime v Šanghaji. Spoznáme rovnako tak jeho históriu, ako aj poobdivujeme najmodernejšie atrakcie a najnovšie časti tejto metropoly. Jedným z najväčších zážitkov bude jazda na najrýchlejšom vlaku sveta. Maglev jazdí rýchlosťou 431 km/h. Šanghaj rozpráva príbehy o modernej doprave budúcnosti. V supermoderných pamiatkach pokračujeme. Po najrýchlejšom vlaku budeme mať možnosť vyviezť sa závratne rýchlym výťahom na vyhliadku Svetového finančného centra. Alebo si trúfneme na vyhliadku Shanghai Tower? Šanghaj je z vtáčej perspektívy nádherný, nekonečný, no zároveň usporiadaný. Popoludnie venujeme histórii a kultúre. Po mrakodrapoch v časti Pudong nás čaká jediná klasická záhrada v Šanghaji zo 16.storočia. Záhrada Yu s okolitým bazárom je tradičnejšou verziou starého čínskeho mesta. Obleky z finančných centier sa zmenia na ľudové odevy starých čínskych obyvateľov Šanghaja. Siesta na čínsky spôsob s nekonečnými panorámami ukrytými v zákutiach 400-ročnej mingskej záhrady, ktorými sa chodila kochať elita mesta. Potúlame sa okolitými uličkami starého čínskeho bazáru plnom typicky šanghajských maškŕt. Oceľ a sklo vystrieda drevo, keramické dlaždice, draky a tradičné čínske strechy. Jeden z najvýznamnejších šanghajských kláštorov ukrýva vo svojich svätyniach vzácne jadeítové sochy. Chrám jadeítového Budhu je mystické miesto s neopísateľnou atmosférou. Ak máte v Šanghaji navštíviť jediný chrám, tak je to práve tento. Je budhistickou oázou a priestorom na meditáciu v centre dynamického a nikdy nespiaceho prístavného veľkomesta. Pozrieme sa, ako sa získavajú tie najvzácnejšie perly. Nakúpite s čínskymi zbohatlíkmi na najznámejšej nákupnej ulici Číny alebo v butikoch Francúzskej koncesie? Večer vás pozývame na plavbe po rieke Huangpu. Na prehliadku Bundu, tak ako ho kedysi videli obyvatelia, ktorí vdýchli dušu pre súčasný Šanghaj, ako aj vysvieteného Pudongu, ktorý je v každom ročnom období iný. Šanghaj vám učaruje!

ŠANGHAJ je to výkladná skriňa čínskeho úspechu. Tu sa na najdrahšej triede Nanjing Road v obchodoch plných luxusných svetových značiek realizuje nová vrstva čínskych zbohatlíkov. A priamo vo vedľajších uličkách si obyčajný Šanghajec vešia bielizeň do ulice a žije, akoby sa za posledných 100 rokov nič zvláštne v jeho susedstve neudialo. Ale keď sa prejdete kúsok smerom k brehu riečky Huangpu, uvidíte, že sa toho udialo veľa. Stojíme na jednej strane histórie Šanghaja a dívame sa do tváre druhej. Na koloniálnom Bunde sa pred Vami tiahne celá škála čínskych aj zahraničných bánk so sídlom v nádherných budovách s európskym šmrncom. Briti si po Ópiových vojnách koncom 19. storočia vynútili obchod s rozkladajúcou sa čínskou monarchiou, obsadili ústie rieky, vybudovali si tu prístav a mesto zažilo veľký rozmach. Bund sa stal centrom ich obchodných aktivít, ale aj radovánok a pašeráckeho podsvetia. A otvorili cestu aj ďalším: Francúzi, Američania, Nemci... všetci chceli profitovať z oslabeného cisárstva a ľahkému prístupu ku vzácnym komoditám. Z týchto rán sa už monarchia nepozviechala. Z chaosu nasledujúcich desaťročí tu vznikla v roku 1921 Komunistická strana Číny, avšak potom, ako zviedla svoj úspešný boj za vytrhnutie krajiny z pazúrov imperializmu a Čína sa vydala ideologicky správnym smerom, mal byť Šanghaj za svoju dekadenciu dodatočne potrestaný. Jeho význam ako centrum medzinárodného obchodu v rámci budovania novej socialistickej Číny zanikol.

Zdalo by sa, že všetkému je koniec, ale pozriete sa na druhý breh a vidíte nový, ešte veľkolepejší začiatok, úplne iný Šanghaj, ktorí rozpráva úplne inú históriu. Ak je Mao Zedong otcom národa Číny, tak Deng Xiaoping je nepochybne otcom jej ekonomického rozmachu. Kultúrnu revolúciu sa mu podarilo prežiť v Maovom tieni, aby počkal na novú éru. Deng v osemdesiatych rokoch odsunul kostnaté ideológie režimu bokom, aby sa mohol zrodiť najnovší vynález čínskeho pragmatického génia - socializmus s čínskou tvárou. A Pudong – panoráma neuveriteľne rýchlo rastúcich mrakodrapov, je toho dôkazom. Nie je to jediné naj, ktoré v Šanghaji nájdete. Vieme kde sa nachádza najkrajší jadeitový Budha, najkrajšia mingská záhrada, najrýchlejší vlak sveta, najvyššia vyhliadka...

deň 8 - 8 -

Šanghaj už poznáme perfektne, lúčime sa s ním a odlietame do Xi Anu. Letíme do vnútrozemia Číny a všetko sa pomaly mení. XI´AN. Sme v niekdajšom hlavnom meste Ríše stredu, z ktorého vládlo Číne 13 dynastií. Xi´an bol začiatkom i koncom Hodvábnej cesty. Multikultúrnym mestom, ktoré vo svojej dobe nemalo páru na celom šírom svete. Zmenila sa provincia, zvyky, dialekt, a aj pre miestnych sme sa stali my sami veľkou atrakciou. Smerujeme k vykopávkam Terakotovej armády – najväčšieho archeologického objavu 20. storočia (UNESCO). Porozprávame o najznámejšom cisárovi Čchin, zjednotiteľovi prvej veľkej Čínskej ríše, o dynastii, ktorá pomenovala Ríšu stredu pre celý západný svet.

XI AN: Mesto s úplne inou tvárou, než sme videli doteraz. Čína je etnicky veľmi pestrá a nie len krajina, ale aj ľudia sa nám na našej ceste do jej hlbín budú meniť pred očami. Xi An bol obľúbeným sídlom mnohých dynastií, no práve tá s najkratším trvaním zanechala svedectvo o vyspelosti starovekej čínskej civilizácie. Pred 2200 rokmi sa kráľ jedného zo štátikov rozdrobenej Číny rozhodol ukončiť storočia bojov a dal vybudovať neuveriteľný dôkaz šikovnosti vtedajších remeselníkov a svojej vlastnej autority. Vyhlásil sa za prvého veľkého zjednotiteľa ríše a jeho obrovským projektom – kanálom, obranným múrom obetovali život státisíce robotníkov. Cisár Qin, ktorého meno dalo základ pre názov Ríše stredu v mnohých jazykoch, však mal jednu slabosť – obavu zo smrti a z toho, čo príde po nej. Preto to nenechal na náhodu a pre istotu si so sebou vzal všetko, čo by na „druhom brehu“ mohol potrebovať. Žiadny z jeho projektov neohromí natoľko, ako jeho posmrtné impérium, ktorého časť bola náhodným objavom nič netušiacich roľníkov v sedemdesiatych rokoch. Z ich políčok sa stalo jedno z najfascinujúcejších archeologických nálezísk súčasnosti a Vy sa pokocháte terakotovou armádou, ktorá sa pomaličky vynára z piesočných nánosov.

Rozmach Xi Anu sa však zďaleka neskončil krátkym trvaním vlády tohto ambiciózneho panovníka. Nasledujúce generácie sa vydali skúmať tajomné severozápadné oblasti, pred ktorými mal aj Qin rešpekt. Otvorili tak jednu z najvýznamnejších obchodných ciest v histórii - Hodvábnu cestu. Po nej počas nasledujúcich dynastií až do Zlatého veku čínskej civilizácie prúdili etniká, filozofie a najmä vzácne orientálne tovary cez Perziu až k bránam Ríma či Egypta. Vtedy tu žili dva milióny ľudí a bolo to najväčšie mesto svojej doby. Xi An sa stal významným centrom prekladov a šírenia budhistických textov ďalej do celej východnej Ázie. Je to aj mesto s najzachovalejšími mestskými hradbami v celej Ázii. Ak hľadáte najhistorickejšie mesto v Číne, práve Xi An ním je. Moslimská štvrť, Zvonová veža, Bubnová veža... Keď sa po druhej svetovej vojne rozhodovalo, ktoré mesto bude hlavným, mesto Peking zvíťazil pred Xi Anom len o jeden jediný hlas.

deň 9 - 9 -

Dnes nás očakáva Veľká pagoda divej husi, kolíska čínskeho prekladateľstva a centrum šírenia budhizmu do celej krajiny. Ukážeme si ako sa vyvíjalo čínske písmo, a aká je jeho logika. Čínske znaky sú jedným z najvýraznejších kultúrnych odlišností, vďaka ktorým je Čína tak odlišná. Xi´an je právom centrom čínskej kaligrafie. Dodnes si tu Číňania prichádzajú požehnávať mená pre svoje budúce potomstvo. Viete ako by sa vaše meno písalo v čínštine? Ku kontrastom Číny si pridáme moslimskú štvrť, v ktorom žije etnická menšina Chuejov a ukážeme si jednu z najexotickejších mešít sveta skrytú v uličkách rušného moslimského bazára. Zmení sa nám aj strava a ochutnáme jedlá strednej Číny. Dáte si sušené granátové jablká, ktorými je Xi´an povestný? Prechádzka na mestské hradby pri Západnej bráne. Povozíte sa po nich na bicykloch? Xianské hradby sú impozantné, mohutné. No najdôležitejší je život pod hradbami. Počas bicyklovačky alebo prechádzky si ho z hradieb prezrieme, dôchodcov cvičiacich tai-chi alebo rušné pouličné trhy, kde sa predáva čerstvá zelenina a ovocie, či rušná doprava v takmer deväťmiliónovom meste.

deň 10 - 10 -

Presúvame rýchlovlakom do mesta Luoyang. Cesta ubehne rýchlo, tešíme sa z moderných vlakov, ktoré umožňujú Číňanom preklenúť veľké vzdialenosti za pomerne krátky čas. Cestujeme na východ do provincie Henan k ďalším pamiatkam UNESCO. Veľké rozšírenie programu- LUOYANG je pokladaný za kolísku čínskej civilizácie. Tradičné mesto v povodí Žltej rieky sa radí medzi štyri hlavné historické mestá ríše, ukrýva v sebe veľa historických pamiatok. Medzi najznámejšie patria jaskyne LONGMEN: ohromné svedectvo významu budhizmu v histórii Číny. 2340 jaskýň, tisícky nápisov, stél starých 1500 rokov, desiatky budhistických pagod a desaťtisíce sôch. Ukážeme si odlišnosti medzi sochami, ktoré boli vytesávané v priebehu piatich storočí. V najväčšej a najkrajšej zo sôch má prsty najznámejšia žena v čínskej starej histórii, a jediná oficiálne korunovaná cisárovná. Porozprávame si o tejto zaujímavej dobe veľkej dynastie Tang v rámci čínskej histórie. V rámci UNESCO areálu Longmenských jaskýň môžeme obdivovať malé letné sídlo jedného z najznámejších politikov 20.storočia. Čankajškova vila postavená hneď vedľa chrámu plného prosieb a modlitieb ma zo svojej terasy krásny výhľad do údolia rieky Yi časti zvanej „dračie vráta“. My si ho môžeme prezrieť.

LUOYANG: Provincia Henan – tu sa Vás dotkne jednoducho Čína. Oblasť, ktorá sa pýši titulom kolíska čínskej civilizácie a množstvom historických hlavných miest. Luoyang je jedným z nich a navyše je to miesto s jedným z najúžasnejších dôkazov budhistického dedičstva v Číne. Longmenské skalné steny s nespočetným množstvom budhov a božstiev pripomínajú jeho rozmach spred 1300 rokov rozprávajú príbeh jedinečnej postavy v čínskych dejinách. Cisárovná Wu sa k moci dostala prostredníctvom mnohých intríg a vrážd a toto miesto malo byť aj miestom pre zlepšenie jej karmy. Nájdete najmenšieho Budhu?

Ľudia sú tu srdeční a zažijeme tu čínsky vidiek, na druhej strane je Luoyang moderné mesto duchov s výškovými budovami zívajúcimi prázdnotou, ktoré vám vyrastá priamo pred očami. Ďalší z kontrastov krajiny. No oblasť je najviac preslávená vďaka chrámu Shaolin v neďalekých horách. Tu budhizmus na svojej ceste ďalej na východ nabral zase novú tvár a vznikol chanový (zen) budhizmus, dnes rozšírený až v Japonsku. Vysvetlíme si. Tu sa v kláštore pred stáročiami rozvinuli čínske bojové umenia wushu, ktoré dali základ aj ďalším vo východnej Ázii. Indický mních bol zhrozený z toho, že miestni mnísi nedokážu vydržať v meditácii a tak im predpísal cvičenia, ktoré neskôr využili aj počas obrany majetkov kláštora pred zlodejmi v pohnutých časoch striedania dynastií. A tak vznikli mystické techniky boja, ktoré sa podávali z generácie na generáciu až do dnešných čias. Okolie je známe najlepšími školami bojových umení, kde čínske deti prechádzajú tvrdým tréningom, aby sa z nich mohli stať praví majstri.

deň 11 - 11 -

Ranná prechádzka tradičnými uličkami mesta Luoyang, a náhľad do života miestnych. Takto vyzerala Čína pred 30 rokmi vo väčšine čínskych miest. Obchodíky s paličkami, kaligrafickými štetcami, či tradičným luoyangským porcelánom s pivonkovými motívmi spolu so stánkami s jedlom vám pripravia nezabudnuteľnú spomienku na starú dobrú Čínu. Dnes je takýchto uličiek len veľmi málo. Jednou z najväčších atrakcií v okolí Luoyangu je slávny ŠAOLINSKÝ CHRÁM (UNESCO). Ten bol založený v čase, keď v našich európskych končinách zanikala Rímska ríša. Práve v horách výnimočne krásneho pohoria stredu Songshan bol chrám so svojou školou založený. Dnes je zrejme najznámejším budhistickým chrámom pre náš západný svet. Živé centrum zrodu a rozvoja čínskeho wushu – bojových umení. Ale nielen chrám a bojovní mnísi, ale tiež nádherný Les pagod. Dôvod k UNESCU- 248 pagod postavených z tehál a kameňa s hrobkami najväčších majstrov. Každá pagoda má svoj príbeh z čias zakladania a znovu oživovania tohto legendami opradeného bojového umenia. Nazrieme do dvorov šaolinských škôl a uvidíme na cvičisku tisíce študentov? Šaolinský chrám nie je mŕtvou pamiatkou, ale stále aktívnou školou. Zoberieme vás aj na ukážku bojového umenia od skutočných majstrov. Vedeli ste, že Zen budhizmus vznikol tu? Zameditujeme si pri vonných tyčinkách a poodhalíme tajomstvá. Po Šaoline nás čaká cesta do hlavného mesta Pekingu ležadlovým vlakom.

deň 12 - 12 -

PEKING – hlavné mesto Číny, ktoré musíte vidieť. Peking je mesto, ktoré sa nedá porovnať s inou metropolou. Je to svet sám o sebe, jedinečný, kontrolovaný, usporiadaný. Ukazujúci to dobré i to odlišné čo komunizmus s kapitalistickou tvárou môže znamenať. Peking bol založený dynastiou, ktorá ani nebola čínska, ale inšpirovala ďalších cisárov až po mocného Maa. Svoje spoznávanie začneme v najznámejšom chráme, ktorý nepatrí žiadnemu náboženstvu- ani budhizmu, ani taoizmu ani konfucionizmu. Pozrieme si miesto kde sa panovník modlil za dobrú úrodu. Jeho najdôležitejšia Sieň modlitieb za dobrú úrodu, celá z dreva, sa stala symbolom mesta (UNESCO). Chrám, kedysi vyhradený cisárovi a jeho sluhom, je dnes spoločenským miestom starých Pekinčanov, ktorí si v chrámovom parku zriadili ihrisko, kam sa chodia socializovať, spievať, tancovať, cvičiť, debatovať, hrať spoločenské hry a ukázať, ako si vychutnávať dôchodkový vek. Čínski akrobati patria k najlepším na svete. Máte možnosť pozrieť si akrobatickú show jedného z najlepších mestských akrobatických klubov. Garantujeme zimomriavky a obdiv k zdanlivo ľahostajným akrobatom. Kto bude mať chuť, pozrie si toto jedinečné predstavenie čínskych akrobatov. Moderné centrum mesta sa nazýva Wangfujing. Ide o pešiu zónu lemovanú drahými butikmi a obrovskými nákupnými centrami s dobrými reštauráciami. Takmer na konci tejto neveľkej nákupnej zóny sa nachádza rušný trh s jedlami, ktoré ulahodia všetkým tým z vás, ktorí radi skúšajú a experimentujú. Ochutnáte škorpióna na špajli priamo v srdci hlavného mesta Číny?

deň 13 - 13 -

Na tento deň sa teší väčšina cestovateľov po Číne. V skorých ranných hodinách vyrážame kvalitným klimatizovaným autobusom na sever- k VEĽKÉMU ČÍNSKEMU MÚRU. Top atrakcia Číny, ktorá je podľa obľuby Číňanov jedinou pamiatkou viditeľnou z mesiaca. Táto stavba, dnes stále dlhá viac ako 6000 km je pod ochranou UNESCO. Navštívime miesto, ktoré bolo pre Peking strategickým na obranu, preto je múr v tejto časti dvojnásobne opevnený. Odmenou za vynaloženú fyzickú námahu bude úžasný výhľad do okolia Západných hôr. V diaľke z obranných veží vidieť samotný Peking. Porozprávame si o impozantnosti technického veľdiela. Po zaslúženej námahe sa pod múrom patrične občerstvíme. Prechádzka po Múre patrí k najkrajším spomienkam na veľkú Čínu. V tento deň si pozrieme výrobu artefaktov z jadeitu. Jadeít, ako polodrahokam, má nesmierne veľa významov nielen v rámci čínskej medicíny a tradičnej kultúry. Tento kameň si Číňania cenia nad zlato aj diamanty, je tiež súčasťou dedenia v rámci niekoľkých generácii v rodine. Jeden z najcennejších sa ťaží priamo v okolí Pekingu. LETNÝ PALÁC je pekinskou ukážkou nádhernej čínskej záhradnej architektúry. Letné sídlo poslednej cisárskej dynastie pochádzajúcej z chladného Mandžuska má všetko, čo dynastia potrebovala- jazero, chrám, úradné i rezidenčné priestory. Dokonca slávnu a na výstavbu finančné i fyzicky náročnú mramorová loď cisárovej vdovy Cixi, ktorá Vás určite zaujme (UNESCO). Peking bol dejiskom letných olympijských hier. Symbolom olympijského areálu je slávne VTÁČIE HNIEZDO s diváckou kapacitou 91000 ľudí. Areál s menami víťazov dokumentujúci najväčšie letné olympijské hry histórie je priestorom, ktorý sa oplatí vidieť, keď ste na návšteve Pekingu.

deň 14 - 14 -

Posledný deň venujeme najznámejšej pamiatke na bohaté cisárske dejiny Číny. Zakázane mesto bude bonbónikom na záver. Ešte pred objavovaním sídlo dynastií veľkých dynastií Ming a Čching si dáme prechádzku po najväčšom námestí na svete. Námestie nebeského pokoja je námestím, na ktorom nenájdeme lavičky, a nesmieme naň jazdiť na bicykli (tanky sem však vstúpiť môžu) Je to ale tiež miesto, kde sa ráno pred východom slnka vyvesuje čínska vlajka za zvuku čínskej hymny, a kde mladí pionieri strážia monument venovaný obetiam občianskej vojny. Prejdeme sa okolo modernej budovy Národného divadla, ktorého opera patrí k najkrajším stavbám na svete. Plávajúce vajce, ako miestni prezývajú budovu divadla, dopĺňa srdce mesta Peking, ktoré má obrovskú históriu, no zároveň chce byť modernou metropolou a hrdým hlavným mesto najväčšej ekonomiky sveta. Zakázané mesto malo podľa legiend 9999 miestností. Dodnes je najrozsiahlejším palácovým komplexom na svete. Väčšina stavieb je z dreva a mramoru. Najkrajšia ukážka čínskej imperiálnej architektúry inšpirovanej moderným feng šuej je pod ochranou UNESCO. Príbehy, ktoré sa odohrávali v rámci jednotlivých častí mesta, sa dodnes rozprávajú ako rozprávky a legendy v čínskych rodinách. Zakázané mesto, alebo dnes už Palácové múzeum je súčasťou prehliadky hlavného mesta Číny rovnako tak ako ochutnávka tradičnej lokálnej špeciality- pekinskej kačky v tradičnej luxusnej reštaurácii. Dokonalá bodka za spoznávaním obrovskej rôznorodej krajiny. Poobede návšteva popredného hodvábneho trhu alebo nákupy na pešej zóne Wangfujing. Transfer na letisko, odlet domov.

deň 15 - 15 - Prílet do Európy.


Cena zahŕňa

ubytovanie v izbách pre dve osoby v 3* hoteloch Viac o ubytovaní - tu.

polpenziu (raňajky a obedy) v Číne (od 7. dňa)

prepravu prenajatými autobusmi

1 x transfer ležadlovým vlakom v Číne

dopravu na Victoria Peak

–sprievodcu a miestnych sprievodcov podľa potreby

množstvo prehliadok a výletov

najlepšie poistenie proti insolventnosti

asistenčné služby

Cena nezahŕňa

víza, inú stravu, vstupné, letiskové poplatky, prelet Hongkong - Šanghaj - Xi An


Termíny

- Doprava: Odlet. miesto: Stravovanie: Ubytovanie: Priorita: -