Vyhľadávanie zájazdu

India, NepálTermíny a ceny

India, Nepál

Cesta do najšťavnatejšieho regiónu Ázie, do kolísky a srdca hinduizmu, k najkrajšiemu chrámu postavenému z lásky, k himalájskym osemtisícovkám, k slonom a nosorožcom, na brehy posvätnej Gangy. Treba zažiť!

Dve fascinujúce krajiny s kultúrou starou tisícky rokov. Hinduizmus a budhizmus, politika vs. svätí sadhuovia. Odstúpený kráľ a dvojmesačné parlamentné voľby. Divoké opice. slony, nosorožce, krokodíly v Národnom parku. Mestá a príroda, spaľovanie mŕtvych, rušné ulice, výhľady na Everest, Annapurny a najkrajšia stavba lásky - Taj Mahal. Juraj Ondrejčík Vás pobaví svojim uvoľneným rozprávaním o krajinách, ktoré naposledy navštívil. Aj teraz - deň po návrate z Indie!

deň 1 - 1 -

Odlet z Viedne do celkom iného sveta.

deň 2 - 2 -

Dilli zosobňuje osem historických miest významných pre Indiu. Uvidíme najväčšiu mešitu Indie, rušnú ulicu Chandni Chowk, koreninový trh, zažijeme okúzľujúce náboženstvo sikhizmus pri návšteve gurudvary. Chcete vidieť aj britské Dílli? Aký je vlastne rozdiel medzi Dílli, Starým Dílli a Novým Dílli? Brána do Indie a koloniálne Connaught Place. Hlavné mesto Indie Vám ukážeme tak, že budete nadšení! Zájazd začíname aklimatizáciou prostredníctvom kultúrneho šoku.  

deň 3 - 3 -

Presun z Dillí do hlavného púštneho mesta Jaipur a najprestrofarebnejšieho miesta celej Indie, štátu Rajastan. Jaipur je iný ako všetky ostatné mestá so širokými ulicami a ružovými fasádami domov. Ťavy križujú ulice a ženy nosia sárí plné farieb. Palác vetrov, trhy látok a drahokamov. Povieme si viac o kráľovstve Džhánsí, ktoré sa pokúšali dobiť anglickí vojaci. Večer návšteva najkrajšieho kina celej Indie. Raj Mandir nie je kino, je to atrakcia! Pri dobrom bollywoodskom trháku atmosféra tohto kina sekunduje tým z futbalových svätostánkov. Mesto, ktoré sa vám dostane pod kožu z každého zmyslu. 

deň 4 - 4 -

Úžasné mesto duchov FATEHPUR SIKRI (UNESCO): nádherné mesto Akbara (najväčší panovník Indie pred britskou nadvládou), ktorým budeme prechádzať ako veľkým múzeom. Mestu pár rokov po vystavaní došla pitná voda a ostalo perfektne zachované. Uvidíme aj hrobku veštca s tajomným mramorovým oknom vypracovaným z obrovskej mramorovej dosky, cez ktoré dokonale vidieť von, ale takmer vôbec nevidieť dnu. Podvečer sa blížime k Agre. 

deň 5 - 5 -

AGRA: indická architektúra v podaní dynastie Mughalovcov tu dosiahla svoj vrchol. Taj Mahal (UNESCO) je vraj najkrajšou stavbou našej planéty. Všetci ho už poznáme z fotografií, dokumentov či literatúry. Vyrovná sa ale niečo pocitu, keď pred ním prvýkrát zastanete naživo? Prekrásna Červená pevnosť (UNESCO), z ktorej Mughalovci ovládali veľkú indickú ríšu. Výhľad, s ktorým umieral staviteľ Taj Mahalu. Prečo? Vysvetlíme si. Nočný presun klimatizovaným ležadlovým vlakom do Agry.

deň 6 - 6 -

SARNATH: Jelení park, kde Budha prvýkrát predniesol svoje učenie. Najstaršie stupy na svete z 5 storočia p.n.l.. Vzácny Ašokov pilier z 3. storočia p.n.l, ktorý nájdete na všetkých indických minciach, aj na indickej vlajke, uvidíme naživo. VARANASI - západ Slnka nad Gangou a obrad zatvárania rieky. Mesto budú ožarovať fakle, sviečky a vatry spaľovaných mŕtvych.

Ranná plavba prenajatou loďou po Gange. Svitanie a atmosféra, akú môžete zažiť iba TU. SARNATH: Jelení park, kde Budha prvýkrát predniesol svoje učenie. Najstaršie stupy na svete. Vzácny Ašokov pilier nájdete na všetkých indických bankovkách. Nádherné múzeum z obdobia, kedy na týchto miestach hral budhizmus prím. Džinistický chrám a rozprávanie si o tomto náboženstve, kde aj tá najmenšia bytosť má nárok na osvietenie.

deň 7 - 7 -

VARANASI: najhinduistickejšie mesto sveta. 330 miliónov bohov. Mesto svetla, mesto boha Šivu, mesto hodvábu. Mesto, ktorým preteká rieka Ganga, a smrť sa tu stáva snom. Desiatky nádherných ghátov. Tisíce kúpajúcich sa veriacich od tých najbohatších, ktorí sa dovezú v luxusných limuzínach až po žobrákov, ktorí nemajú čo jesť. Očista tela aj duše. Najznámejší spaľovací ghat, kde by chcel byť spopolnený každý hinduista. Prechádzka so sprievodcom mestom, z ktorého dýcha stredovek. Tu sa vdychuje pravá a nefalšovaná India. Najneskôr pri ceremónii zatvárania rieky si aj Vy Varanasi zamilujete. Zážitky nemusia byt iba pekné, dôležité je to, aby boli silné. Vo Varanasi silné sú.

deň 8 - 8 -

Skorý ranný odchod z Varanasi na vlakovú stanicu a indickým vlakom smerujeme do mesta Gorakhpur. Tu vlak vymeníme za autá a smerujeme k indicko-nepálskym hraniciam. Je to vôbec hranica? Presúvame sa do kráľovského národného parku Chitwan (UNESCO). Podvečer sa zvítavame s chitwanskou prírodou aj naším domáckym rodinným ubytovaním. Spíme v lodge nášho dlhoročného partnera, ktorý sa stal našou, a teda i vašou rodinou. Budete tu počuť angličtino-slovenčinu welcome to národný park, či who wants pivo? Jednoduchšie pomery, často tu nejde elektrina, ale pár metrov od nášho ubytovania tečie riečka, v ktorej plávajú krokodíly.

deň 9 - 9 -

Okolie Chitwanu je krásne a vy si ho vychutnáte plnými dúškami. Venujete deň odpočinku alebo fakultatívnym aktivitám?

deň 10 - 10 -

Venujeme sa Chitwanu (v preklade srdce džungle). Národný park s rozlohou 932 kilometrov štvorcových, kde okrem iného žijú bengálsky tiger, leopard, slon indický, jednorohý nosorožec, dva druhy krokodílov, nespočetné množstvo vtáctva, opice, diviaky, jelene. Precítime prírodu, stretnutie so slonom indickým a poľovačka s fotoaparátmi na nosorožce. Plavba po riečke Rapti, kde vo vode hľadáme oči krokodílov, pešia prechádzka džungľou a totálny kontakt s miestnou vegetáciou, kúpanie sa so slonmi, ale aj palicové tance miestneho etnika Tharu, ktoré sa storočiami naučilo žiť s prírodou. To všetko preložíme hodinkami siesty v našej lodge. Chitwan si užijete!

deň 11 - 11 -

Z kráľovského národného parku Chitwan sa presúvame do Pokhary. Kratší presun okorenený možnosťou raftingu na himalájskej rieke Trishuli. Rafting zvládne každý. Už tu raftovali bubácke deti, ale aj sedemdesiatroční cestovateľskí seniori. Podľa ročného obdobia nás čaká pokojný splav s občasnými vyzývavými perejami alebo adrenalínový rafting, kde prechod búrlivých perejí spôsobuje vyplavovanie endorfinov. Idete do toho? Zážitok je zaručený! Podvečerný príchod do Pokhary a možno ryba na večeru priamo z jazera Phewa?

deň 12 - 12 -

Sme v Pokhare. Bližšie sa k úpätiu Himalájí dostanete už len ako trekeri, či horolezci. Za ideálneho počasia je z každého kútu tohto pokojného mesta vidieť annapurnský masív s osemtisícovkou Annapurna I, ale aj dominantou Pokhary, posvätným vrchom Machapuchare. Budeme mať aj my šťastie a uvidíme ich? Veď sú tak blízko! Ten pohľad je neskutočný, my v nadmorskej výške 800 m.n.m a pozeráme sa na vrcholec týčiaci sa vo výške 8091 m.n.m. Najväčšie prevýšenie planéty. Plavba na druhom najväčšom jazere Nepálu Phewa a malý krásny trek k Pagode svetového mieru týčiacej sa nad mestom. Ostáva aj dostatok času na nákup krásnych nepálskych suvenírov, či posedenie pri káve. Alebo radšej zvolíte dobrú masáž? Stihnúť sa tu dá všetko! Pre fanúšikov aj možnosť navštíviť inštitút himalájskeho horolezectva, ktorý je múzeom prvých horolezeckých výprav na najvyššie štíty planéty. Pri dobrom počasí aj veľmi skorý ranný výlet do Sarangkotu, odkiaľ celý svet pozoruje magický východ slnka opierajúci sa do Annapurien.

deň 13 - 13 -

Dnes je cesta cieľ. Presun z Pokhary do Káthmandu. Asi dvesto nepálskych kilometrov. Pred tridsiatimi rokmi sa táto cesta dala absolvovať iba poníkmi, alebo byvolím záprahom a trvala 10-12 dní. My to skúsime spraviť za osem hodín. Je to jediná cesta naprieč touto krajinou. Dovolí nám dotknúť sa nefalšovaného Nepálu, ktorý nie je len o himalájskych vrchoch. Nádherná a šťavnatá zeleň nám bude zadosťučinením. Budeme lemovať cestu s himalájskou riekou Trisuli, ktorú už budete poznať z raftovania.

deň 14 - 14 -

Osem z desiatich himalájskych osemtisícoviek leží v Nepále. Chcete ich vidieť? Majestátnosť Himalájí z vtáčej perspektívy. Spoznávanie najkrajších nepálskych pamiatok . Začíname pri jednej z najväčších stúp sveta (väčšie sú iba na Srí Lanke) so vševidiacimi Budhovými očami, na mieste, kde žije tibetská populácia Nepálu a vládne tu neskutočné duchovno a budhistický pokoj. Obed na streche s výhľadom na majestátne budhistické srdce Nepálu. Pokračujeme v Pashupatinate. V najsvätejšom meste nepálskeho hinduizmu stoji chrám, ktorý navštevujú pútnici z celého hinduistického sveta. Prítomnosť jogínov, či sadhuov, všadeprítomných opíc, ceremónia spaľovania hinduistických zosnulých. Pohreb je tu všeobecnou a verejnou záležitosťou. Budú horieť spaľovne na ghatoch, alebo si počkáme na tento zážitok až do Varanasi? Na dnes už končíme? Ešte nie! Spomínali sme už Jimmyho Hendrixa? Skúsime nájsť jeho odkaz v jednom z rockových barov našej thamelskej štvrte.

deň 15 - 15 -

Už sme síce zažili Delhí aj Váránasí, ale Kathmandu je opäť o niečo iné. Prechádzka kathmandskými uličkami nám napovie, o čom je spoznávanie tohto regiónu. Stupy a chrámy nás zavedú do tajov budhizmu a hinduizmu, ktoré sú tak príznačné pre život miestneho obyvateľstva. Káthmandu bolo kedysi podhorskou dedinkou, dnes nás prekvapí typickým ruchom krivoľakých uličiek, kde je chodník cestou a cesta chodníkom. Budeme sa predierať ruchom ulice a pod typickou patinou hľadať tie najfotogenickejšie zákutia pre naše fotoaparáty. Zmes starej drevorezbársko-tehlovej architektúry, pestrofarebne oblečení Nepálci, obchodnícky duch a výjavy ako z Jakubiskovho filmu. Vône a smrady, špina a duchovná čistota. Naša púť bude viesť z turistického Thamelu plného pašminových a trekerských obchodíkov cez miesta, ktoré mnohí individuálni cestujúci márne hľadajú v knižných turistických sprievodcoch, až na kráľovské námestie Durbar, kde stretneme svätých mužov, kravy, holuby, ale aj jedinú žijúcu bohyňu našej planéty Kumari. Kto tá Kumari vlastne je? Prečo je taká dôležitá? Kde vybrnkával svoje gitarové sóla Jimmy Hendrix? Ktorý drevený stĺp takmer zaručene vylieči všetky vaše boľačky? Toto všetko na jednom mieste! Dobrá večera pri nepálskom pivku a zaslúžený odpočinok.

deň 16 - 16 -

Prílet domov.


Cena zahŕňa

ubytovanie v izbách pre dve osoby v 3 a 4* hoteloch strednej triedy Viac o ubytovaní - tu.

raňajky

plnú penziu v národnom parku Chitwan

prepravu prenajatými autobusmi

dva transfery vlakom

–sprievodcu a miestnych sprievodcov podľa potreby

množstvo prehliadok a výletov

safari v národnom parku Chitwan

plavbu loďkami v Pokhare aj na Gange

najlepšie poistenie proti insolventnosti

Povinný príplatok: vstupné do pamiatok a atrakcií navštívených v Nepále: Pashupatinath, Bhaktapur, Bodnath, námestie Darbar, opičí chrám Swayambhunath, plavba loďkami po rieke Phewa. V Indii: Sarnath, Červená pevnosť v Agre, Taj Mahal, Fatehpur Sikri, Pevnosť Amber v Jaipure, Palác vetrov, hvezdáreň Jantar Mantar, Qutub Minar, piatková mešita Jama Masjid, cyklorikše na Chandni Chowk. 

Cena nezahŕňa

víza, stravu (okrem uvedenej), vstupné na fakultatívne aktivity, letiskové poplatky


Termíny

- Doprava: Odlet. miesto: Stravovanie: Ubytovanie: Priorita: -